Motorrijbewijs A opleiding

Wil je je motorrijbewijs halen? Ook dan ben je bij rijschool Bob Koning aan het juiste adres. Bij Bob Koning heb je 1 zeer ervaren en enthousiaste rijinstucteur die jou het Motorrijden graag wilt leren. Met als doel jou veilig te leren rijden en in één keer te laten slagen bij het CBR.

Bij rijschool Bob Koning krijg je 100% aandacht doordat je altijd alleen met de instucteur rijd en niet in een groep van meerdere cursisten tegelijk.

Leeftijds catagorieën

Je leeftijd heeft een belangrijke rol met het behalen van je motorrijbewijs.

Als je ouder bent dan 18 jaar maar jonger dan 20 jaar dan mag je alleen het examen afleggen op een lichte motor. Als je slaagt ben je in het bezit van rijbewijs A1 en mag je op een motor rijden met een vermogen van minder dan 11 kW.

Als je ouder bent dan 20 jaar of minimaal 2 jaar ervaring hebt met rijbewijs A1, kun je het examen afleggen voor de categorie A2. De motor heeft een groter vermogen van maximaal 35 kW.

Als je daarna weer twee jaar ervaring hebt opgedaan, kun je afrijden op een motor van onbeperkt motorvermogen (dit kan dus vanaf de leeftijd van 22 jaar). Bij een goed resultaat ben je in het bezit van rijbewijs A.

Ben je 24 jaar of ouder en je hebt geen eerdere motorexamens afgelegd, dan kun je in één keer examen doen voor rijbewijs A.

Heb je A1 en wil examen doen voor A2 of heb je A2 en wil je examen doen voor A, dan is alleen een examen AVD nodig. Tijdens het AVD examen moeten tijdens de rit wel enkele bijzondere verrichtingen worden uitgevoerd, deze worden ook beoordeeld. De theorie hoef je niet nog een keer te doen.

Theorie examen

Kennis van het verkeers theorie is onmisbaar bij de parktijklessen. Je mag motorrijlessen volgen zonder dat je een theoriecertificaat hebt. Voor de praktijk examens van het CBR moet je wél je theorie rijbewijs A halen. Het CBR maakt het theorie-examen trouwens steeds zwaarder en hoe meer je van de theorie weet, hoe minder rijlessen je nodig hebt en dus hoe goedkoper je rijopleiding word.

Uit de landelijke cijfers blijkt dat slechts 21% de 1e keer slaagt voor zijn/haar theorie examen. Dit komt met voornamelijk door onvoldoende voorbereiding. Dat is erg zonde hierdoor gebruiken kandidaten meer rijlessen en dat is niet nodig! De kennis van verkeersregels en borden is juist een belangrijk onderdeel van je Praktijkopleiding en zorgen dat je deze spoedig kan halen.

Je krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben. Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Voertuigbeheersing (AVB)

In totaal laat je bij het examen Voertuigbeheersing zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar.

Uit ieder cluster is één oefening verplicht, en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte, en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen. De oefeningen zijn als volgt:

Cluster 1
- Achteruit parkeren

Cluster 2
- Langzame slalom
- Wegrijden uit parkeervak
- Denkbeeldige acht
- Stapvoets rechtdoor rijden
- Halve draai (links- of rechtsom)

Cluster 3
- Uitwijkoefening
- Snelle slalom
- Vertragingsoefening

Cluster 4
- Noodstop
- Precisiestop
- Stopproef

Je kunt de oefenningen uitgebeid bekijken door hier te klikken

Verkeersdeelneming (AVD)

Als je je theorie en AVB examen hebt behaald en je goed en veilig aan het verkeer kan deelnemen ben je klaar voor het AVD examen.

Tijdens het AVB examen toetst de examinator van het CBR of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

- Kijkgedrag
- Je plaats op de weg
- Of je de verkeersregels goed toepast
- Of je ook in het verkeer de motor beheerst

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
20 lessen pakket

920,- excl. examens
 • 20 uur rijles
 • € 30,- korting
 • € 45,- theorie examen
 • € 180,- AVB examen
 • € 240,- AVD examen
 • Neem contact op!

30 lessen pakket Meest gekozen

1350,- excl. examens
 • 30 uur rijles
 • € 75,- korting
 • € 45,- theorie examen
 • € 180,- AVB examen
 • € 240,- AVD examen
 • Neem contact op!

40 lessen pakket

1760,- excl. examens
 • 40 uur rijles
 • € 140,- korting
 • € 45,- theorie examen
 • € 180,- AVB examen
 • € 240,- AVD examen
 • Neem contact op!Autorijlessen

Wil je je autorijbewijs halen? Dan ben je bij rijschool Bob Koning aan het juiste adres. Bij Bob Koning heb je 1 zeer ervaren en enthousiaste rijinstucteur die jou het autorijden graag wilt leren. Met als doel jou veilig te leren rijden en in één keer te laten slagen bij het CBR

Meer info

Motorrijlessen

Wil je je motorrijbewijs halen? Ook dan ben je bij rijschool Bob Koning aan het juiste adres. Bij Bob Koning heb je 1 zeer ervaren en enthousiaste rijinstucteur die jou het Motorrijden graag wilt leren. Met als doel jou veilig te leren rijden en in één keer te laten slagen bij het CBR

Meer info

Neem contact op

Heb je interesse om rijlessen te nemen bij Bob Koning? Of heb je een vraag neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij geven graag andwoord op jou vragen. Alles is bespreekbaar en we kunnen een lesprogramma maken op jou wensen. Zodat jij met een goed gevoel de weg op gaat!

Neem contact op

Voor vragen of het maken van een afspraak kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wij geven graag antwoord op jou vragen of maken samen een afspraak.